Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Paál Zoltán Emléknap

2013.03.05
Paál Zoltán születésének 100. évfordulója alkalmából 2013. március 3-án vasárnap emlékeztünk az Arvisura írójára. 
 
  A rendezvényt a Városház téren lévő Palóc Vasvár Írottkőnél Szajlai Tibor és a Tűzmedvék nyitó dobolása után Fürjes Pál, a város polgármestere nyitotta meg. Többek között elmondta, büszkék lehetnek az ózdiak arra, hogy egy olyan rendkívüli, hatalmas egyéniség szülötte van a városnak, amilyen Paál Zoltán volt, aki az Ózdi Arvisura Társaság jóvoltából kezd országos hírűvé válni.
   Ezt követően dr. Lakatos Zoltán, ózdi kötődésű, Miskolcon élő orvos ismertette Paál Zoltán életútját, mutatta be az Arvisura-Igazszólás című két kötetes monumentális írás szerzőjét.
A száz évvel ezelőtt született egykori kohászati dolgozó Paál Zoltán Úz férfi volt, aki a Manysi sámán unokájától - Szalaváré Turától - 1945-ben vette át az Arvisura írás feladatát. A sámán hagyományok szerint ötnapos medvetor alkalmával - Baraca néven - rovósámánná avatták. Paál Zoltán tíz évig készült a feladatra. Ezután eleget tett feladatának, élete végéig írta az Arvisurákat. 
Munkája kiemelkedő irodalmi alkotás, amely a magyarság évezredes regevilága segítségével mutatja be a magyar nép régmúltját.
  Az Emléknap résztvevői a rendezvény megnyitását követően a Gyári temetőbe vonultak, ahol lerótták kegyeletüket Paál Zoltán sírjánál és kopjafás emléktáblájánál.
A délutáni program az Ady Endre kollégium nagytermében folytatódott, ahol egyebek között Paál Zoltán családtagjai meséltek az ünnepelt egykori mindennapjairól.
  /Kerékgyártó Mihály/